Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για προσβασιμότητα

Ακτινογραφία Σπονδυλικής Στήλης Οστών & Αθρώσεων

Τα ιδιωτικά πολυϊατρεία Medical διαθέτουν ακτινολογικά εργαστήρια σε Παλλήνη, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Αρτέμιδα και Γέρακα, εξοπλισμένα με ψηφιακά μηχανήματα τελευταίας γενιάς. Οι ακτινογραφίες πραγματοποιούνται καθημερινά χωρίς ραντεβού κάνοντας χρήση των παραπεμπτικών ΕΟΠΥΥ που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας είτε με την ιδιωτική σας ασφάλεια είτε αξιοποιώντας τα πακέτα προσφορών μας!

Στον τομέα της ορθοπεδικής παίζει σημαντικό ρόλο η χρήση της ακτινολογίας με σκοπό την αξιολόγηση του οστέινου μυοσκελετικού συστήματος. Για την σπονδυλική στήλη πραγματοποιούνται συγκεκριμένες λήψεις για κάθε τμήμα ξεχωριστά του κορμού. Αφορούν την αυχενική μοίρα (ΑΜΣΣ), την θωρακική μοίρα (ΘΜΣΣ), την οσφυϊκή μοίρα (ΟΜΣΣ), το ιερό οστό και τον κόκκυγα.

Για την διεξαγωγή τους απαιτείται συνεργασία από τον εξεταζόμενο και πλήρη ακινητοποίηση, ώστε να μην απαιτηθεί η επανάληψη τους. Σημαντικό να έχουν αφαιρεθεί ρούχα με φερμουάρ ή κουμπιά , κοσμήματα ή αξεσουάρ και οτιδήποτε είναι ικανό να επηρεάσει την ακτινολογική εικόνα. Δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία. Πραγματοποιούνται σε ύπτια και όρθια θέση.

Εξετάζεται υποψία κατάγματος, τραύματος, αρθρίτιδας, οστεοπόρωσης, σκολίωσης-κύφωσης καθώς και το χειρουργείο που έχει τυχόν πραγματοποιηθεί όπως η σπονδυλοδεσία.

Οι αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος είναι μικρές ανατομικές περιοχές που ζητείται συχνά η απεικόνιση τους μέσω των ακτίνων-χ. Οι αρθρώσεις αφορούν:

  • Το άνω άκρο με τις αρθρώσεις των δακτύλων, μετακαρπίων, των οστών του καρπού, του αγκώνος.
  • Την ωμική ζώνη με τις αρθρώσεις του ώμου και της κλείδας
  • Το κάτω άκρο με τις αρθρώσεις των δακτύλων, μεταταρσίων ,των οστών του ταρσού, του γονάτου.
  • Την πυελική ζώνη με τις αρθρώσεις των ισχίων και του ιερού οστού
  • Το στέρνο με τις αρθρώσεις με τις κλείδες και τις πλευρές του θωρακικού κλωβού

Η ακτινική επιβάρυνση στα άνω και κάτω άκρα είναι σαφώς μικρότερη από ότι στο υπόλοιπο σώμα καθώς δεν ακτινοβολούνται μαλακά μόρια-όργανα. Οι λήψεις γίνονται επί ενδείξεων άλγους, τραύματος, κάκωσης, κατάγματος, αρθρίτιδας κ.α. Απαιτείται η μή κάλυψη τους από κοσμήματα και η ακινητοποίηση της εξεταζόμενης περιοχής. Σε άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας δίνεται η μολύβδινη ποδιά προστασίας για το υπόλοιπο σώμα καθώς και προστασία του θυρεοειδούς αδένα. Για τα παιδιά τηρούνται παιδιατρικά πρωτόκολλα ακτινοβόλησης.

Στα κέντρα μας πραγματοποιούνται όλες οι απλές και ειδικές λήψεις ώστε να προβεί ο Ακτινολόγος στην σωστή διάγνωση της πάσχουσας περιοχής.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για να βελτιώσουμε την εμπειρία των χρηστών μας. Εάν δεν επιθυμείτε να συμμετέχετε, μπορείτε να επιλέξετε "απόρριψη όλων".