Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για προσβασιμότητα

Τεστ ΠΑΠ

Τι είναι – τι δείχνει

Το τεστ Παπανικολάου είναι η προληπτική εξέταση που επιβάλλεται να κάνουν όλες οι γυναίκες για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ελέγχει την παρουσία των προκαρκινικών ή καρκινικών κυττάρων και αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης του καρκίνου της μήτρας.

Πως γίνεται – διαδικασία

Η συλλογή του δείγματος πραγματοποιείται από την εξωτερική και εσωτερική επιφάνεια του τραχήλου με ένα ειδικό βουρτσάκι. Δεν πονάει, αναμένεται μόνο μία ελάχιστη ενόχληση και τα αποτελέσματα βγαίνουν πολύ σύντομα.

Ποια μέρα του κύκλου να κλείσετε ραντεβού

Αποκλείεται η περίοδος της εμμήνου ρύσεως καθώς εκείνες τις ημέρες δεν μπορεί να γίνει λήψη κυττάρων. Οι περισσότεροι γυναικολόγοι προτείνουν τις ημέρες της ωορρηξίας, καθώς τότε είναι εφικτή η λήψη όλο και περισσότερων κυττάρων. Η εξέταση επαναλαμβάνεται συνήθως μία φορά ετησίως ή σύμφωνα με τις οδηγίες του κλινικού ιατρού. Το πρώτο τεστ ΠΑΠ πρέπει να γίνεται 8-12 μήνες μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για να βελτιώσουμε την εμπειρία των χρηστών μας. Εάν δεν επιθυμείτε να συμμετέχετε, μπορείτε να επιλέξετε "απόρριψη όλων".