Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για προσβασιμότητα

Ορθοσιγμοειδοσκόπηση

Στα Medical Παλλήνης και Αρτέμιδας μπορείτε να πραγματοποιήσετε ορθοσιγμοειδοσκόπηση είτε κάνοντας χρήση του παραπεμπτικού ΕΟΠΥΥ, είτε της ιδιωτικής σας ασφάλειας. Πρόκειται για μια εξέταση, όταν ο γιατρός κρίνει ότι δεν χρειάζεται κολονοσκόπηση, με την οποία μπορεί να ελέγξει το ορθό και το σιγμοειδές κόλον (το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου) για κακοήθεις αλλοιώσεις, κονδυλώματα, αιμορροΐδες, πρωκτικές ραγάδες, πολύποδες, εκκολπώματα, να εντοπίσει τα αίτια κνησμού της περιοχής, την απώλεια αίματος, κ.α.

Τι θα πρέπει να κάνω πριν την εξέταση;

Οι οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε θα σας δοθούν γραπτώς και το τμήμα θα είναι σε διαρκή επικοινωνία μαζί σας την προηγούμενη ημέρα της εξέτασης σε περίπτωση που χρειαστείτε περαιτέρω πληροφορίες.

  • Όλη την ημέρα πίνετε άφθονα υγρά και σούπες με λίγο φιδέ.
  • Με καθαρτικό πραγματοποιείται ο σωστός καθαρισμός του εντέρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την αξιοπιστία της εξέτασης.

Την ημέρα της εξέτασης απαγορεύονται τα υγρά, στερεά και το κάπνισμα. Σε περίπτωση που λαμβάνεται φάρμακα καθώς και για οποιοδήποτε νεφρολογικό ή καρδιολογικό πρόβλημα θα πρέπει να μας ενημερώσετε

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση;

Το νοσηλευτικό προσωπικό σας ετοιμάζει για την εξέταση

  • Γίνεται καταγραφή ιατρικού ιστορικού και αναλυτική αναφορά στην όλη διαδικασία.
  • Φοράτε την ειδική ρόμπα.
  • Ξαπλώνετε στο εξεταστικό κρεβάτι, στην κατάλληλη θέση και η νοσηλεύτρια θα είναι συνεχώς στο πλευρό σας για την εξέλιξη της εξέτασης.
  • Πραγματοποιείται ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων (μέθη) για να σας ηρεμήσει και θα είστε καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης συνδεδεμένοι με ένα μηχάνημα που καταγράφει τις ζωτικές λειτουργίες σας (τον κορεσμό του οξυγόνου και τους παλμούς της καρδιάς σας).
  • Στη συνέχεια θα προχωρήσει στην εξέταση, προωθώντας το ενδοσκόπιο από τον πρωκτό μέχρι τη συμβολή του σιγμοειδούς με το κατιόν κόλον.
  • Το ενδοσκόπιο είναι ένας πολύ λεπτός, μακρύς και εύκαμπτος σωλήνας με προσαρμοσμένη ειδική κάμερα που προσφέρει εικόνα υψηλής ευκρίνειας, δίνοντας στο γιατρό τη δυνατότητα να εξετάσει την περιοχή με εξαιρετική λεπτομέρεια. Τα ενδοσκόπια είναι εξοπλισμένα επίσης με μια μικρή λαβίδα για την λήψη βιοψιών στην περίπτωση που ο γιατρός το κρίνει σκόπιμο. Στην περίπτωση που ανευρεθούν πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν από τον γιατρό ή αν χρειαστεί να γίνει καυτηρίαση αγγειοδυσπλασιών.
  • Θα χρειαστούν 5-10 λεπτά για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Θα αφαιρεθεί το ενδοσκόπιο και το νοσηλευτικό προσωπικό θα σας βοηθήσει σε όλη την υπόλοιπη διαδικασία.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Πρόκειται για μια ασφαλή εξέταση. Μπορεί να υπάρξει αίσθημα φουσκώματος που υποχωρεί στα επόμενα λεπτά. Το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι άρτια εκπαιδευμένο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για να βελτιώσουμε την εμπειρία των χρηστών μας. Εάν δεν επιθυμείτε να συμμετέχετε, μπορείτε να επιλέξετε "απόρριψη όλων".