Τεστ ΠΑΠ

Τι είναι – τι δείχνει

Το τεστ Παπανικολάου είναι η προληπτική εξέταση που επιβάλλεται να κάνουν όλες οι γυναίκες για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ελέγχει την παρουσία των προκαρκινικών ή καρκινικών κυττάρων και αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης του καρκίνου της μήτρας.

Πως γίνεται – διαδικασία

Η συλλογή του δείγματος πραγματοποιείται από την εξωτερική και εσωτερική επιφάνεια του τραχήλου με ένα ειδικό βουρτσάκι. Δεν πονάει, αναμένεται μόνο μία ελάχιστη ενόχληση και τα αποτελέσματα βγαίνουν πολύ σύντομα.

Ποια μέρα του κύκλου να κλείσετε ραντεβού

Αποκλείεται η περίοδος της εμμήνου ρύσεως καθώς εκείνες τις ημέρες δεν μπορεί να γίνει λήψη κυττάρων. Οι περισσότεροι γυναικολόγοι προτείνουν τις ημέρες της ωορρηξίας, καθώς τότε είναι εφικτή η λήψη όλο και περισσότερων κυττάρων. Η εξέταση επαναλαμβάνεται συνήθως μία φορά ετησίως ή σύμφωνα με τις οδηγίες του κλινικού ιατρού. Το πρώτο τεστ ΠΑΠ πρέπει να γίνεται 8-12 μήνες μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή.

 

Βρείτε τα κέντρα μας σε Παλλήνη, Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Αρτέμιδας. Επίσης, εξυπηρετούμε τις περιοχές: Σπάτα, Πικέρμι, Μαραθώνα, Γέρακας, Ανθούσα, Παιανία, Γλυκά Νερά, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Χολαργός, Βριλήσσια, Κορωπί, Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κάρυστος, Μαρμάρι.