Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι μία εξέταση με την οποία ελέγχεται το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου και το τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου.

Το γαστρεντερολογικό τμήμα των MEDICAL είναι εξοπλισμένο με το πλέον έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, άρτια εκπαιδευμένο, εξοπλισμένο με ενδοσκόπια τελευταίας γενιάς για να μπορούν να προσφέρουν εξετάσεις υψηλού διαγνωστικού επιπέδου με μεγάλη ακρίβεια και με ασφάλεια.

Τι θα πρέπει να κάνω πριν την εξέταση;

Οι οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε θα σας δοθούν γραπτώς και το τμήμα θα είναι σε διαρκή επικοινωνία μαζί σας την προηγούμενη ημέρα της εξέτασης σε περίπτωση που χρειαστείτε περαιτέρω πληροφορίες.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

 • Να φάτε ελαφριά γεύματα, τα οποία να μην περιλαμβάνουν φυτικές ίνες (σαλάτες, φρούτα, όσπρια) και γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Τα γεύματά σας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κοτόπουλο, ψάρι, μοσχάρι, ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

 • Να φάτε ελαφριά γεύματα, τα οποία να μην περιλαμβάνουν φυτικές ίνες (σαλάτες, φρούτα, όσπρια) και γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Τα γεύματά σας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κοτόπουλο, ψάρι, μοσχάρι, ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

 • Όλη την ημέρα πίνεται άφθονα υγρά και σούπες με λίγο φιδέ.
 • Με καθαρτικό πραγματοποιείται ο σωστός καθαρισμός του εντέρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την αξιοπιστία της εξέτασης.

Την ημέρα της εξέτασης απαγορεύονται τα υγρά, στερεά και το κάπνισμα. Σε περίπτωση που λαμβάνεται φάρμακα καθώς και για οποιοδήποτε νεφρολογικό ή καρδιολογικό πρόβλημα θα πρέπει να μας ενημερώσετε. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας πρόσφατη γενική αίματος και τιμή για INR.

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση;

Το νοσηλευτικό προσωπικό σας ετοιμάζει για την εξέταση:

 • Γίνεται καταγραφή ιατρικού ιστορικού και αναλυτική αναφορά στην όλη διαδικασία.
 • Φοράτε την ειδική ρόμπα,
 • Ξαπλώνετε στο εξεταστικό κρεβάτι, στην κατάλληλη θέση και η νοσηλεύτρια θα είναι συνεχώς στο πλευρό σας για την εξέλιξη της εξέτασης.
 • Πραγματοποιείται ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων (μέθη) για να σας ηρεμήσει και θα είστε καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης συνδεδεμένοι με ένα μηχάνημα που καταγράφει τις ζωτικές λειτουργίες σας (τον κορεσμό του οξυγόνου και τους παλμούς της καρδιάς σας).
 • Στη συνέχεια θα προχωρήσει στην εξέταση, προωθώντας το ενδοσκόπιο από τον πρωκτό στο παχύ έντερο μέχρι και τον τελικό ειλεό.
 • Το ενδοσκόπιο είναι ένας πολύ λεπτός, μακρύς και εύκαμπτος σωλήνας με προσαρμοσμένη ειδική κάμερα που προσφέρει εικόνα υψηλής ευκρίνειας, δίνοντας στο γιατρό τη δυνατότητα να εξετάσει κάθε τμήμα του στομάχου με εξαιρετική λεπτομέρεια. Τα ενδοσκόπια είναι εξοπλισμένα επίσης με μια μικρή λαβίδα για την λήψη βιοψιών στην περίπτωση που ο γιατρός το κρίνει σκόπιμο. Στην περίπτωση που ανευρεθούν πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν από τον γιατρό ή αν χρειαστεί να γίνει καυτηρίαση αγγειοδυσπλασιών.
 • Θα χρειαστούν 15-20 λεπτά για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των τμημάτων του εντέρου. Θα αφαιρεθεί το ενδοσκόπιο και το νοσηλευτικό προσωπικό θα σας βοηθήσει σε όλη την υπόλοιπη διαδικασία.

Μετά την εξέταση

Ο γιατρός θα συζητήσει διεξοδικά μαζί σας τα ευρήματα της ενδοσκόπησης. Αν έχουν ληφθεί βιοψίες θα είναι έτοιμες μετά από 3-4 εργάσιμες ημέρες καθώς αναλύονται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο.
Θα χρειαστεί να έχετε μαζί κάποιο οικείο πρόσωπο προκειμένου να σας συνοδέψει καθώς δεν θα πρέπει να οδηγήσετε ούτε να εργαστείτε. Την υπόλοιπη μέρα θα πρέπει να ξεκουραστείτε.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Η κολονοσκόπηση είναι μια ασφαλής εξέταση. Μπορεί να υπάρξει αίσθημα φουσκώματος που υποχωρεί στα επόμενα λεπτά. Το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι άρτια εκπαιδευμένο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε περίπτωση ανάγκης.

Βρείτε τα κέντρα μας σε Παλλήνη, Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Αρτέμιδα. Επίσης, εξυπηρετούμε τις περιοχές: Σπάτα, Πικέρμι, Μαραθώνα, Γέρακας, Ανθούσα, Παιανία, Γλυκά Νερά, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Χολαργός, Βριλήσσια, Κορωπί, Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κάρυστος, Μαρμάρι.